Lijst met ingrediënten die men beter kan vermijden:

[A] - [B] - [C] - [D] - [E] - [F] - [G] - [H] - [I] - [J] - [K] - [L] - [M]

[N] - [O] - [P] - [Q] - [R] - [S] - [T] - [U] - [V] - [W] - [X] - [Y] - [Z]

Aardolie-ingrediënten/Minerale oliën/Petroleum derivaten
Deze stoffen worden gemaakt van afvalstoffen van de olie- en benzine-industrie. Ze kunnen diverse huidproblemen veroorzaken zoals acne, rimpels en vroegtijdige huidveroudering. Lees meer

Acetamide MEA (Ethanol acetamide)
Deze stof komt voor in lippenstift, crème en rouge om vocht vast te houd. Het is giftig, carcinogeen en mutageen. Zie ook DEA

Acetone (Aceton)
Dit is een oplosmiddel en een ingrediënt van onder andere nagellakremover (veelvuldig gebruik tast echter de nagels aan), cologne, maar ook afwasmiddel. Inhalatie ervan kan droge keel en mond veroorzaken, duizeligheid, misselijkheid, verstoring van de coördinatie, afwezigheid en bij blootstelling aan grote hoeveelheid: coma. Het is een stof die het centrale zenuwstelsel CZS* onderdrukt. Het wordt ook veel toegepast in toners (astringents, middelen die de huid doen samentrekken). Het verwijdert olie van de huid en droogt de huid extreem uit, waardoor het irritatie veroorzaakt. Het is slechts in beperkte mate door de overheid toegestaan. Het wordt onttrokken uit aardolie en komt veel voor in parfums. Zie ook Aardolie-ingrediënten en Parfum

Alcohol
Er zijn verschillende soorten alcohol: harde en zachte. Harde alcohol irriteert de huid en tast de natuurlijke beschermingslaag van de huid aan, waardoor deze kwetsbaarder wordt voor bacteriën, virussen, schimmels en chemische stoffen. Lees meer

Alkyl-phenol-ethoxylades
Kunnen de hormoonhuishouding verstoren en het immuunsysteem, centraalzenuwstelsel en de voortplantingsorganen aantasten. Deze stof is sinds 2000 in de meeste Europese landen verboden.

Aluminium (ammonium alum/ Aluminium chlorohydrate)
Aluminium wordt gebruikt als kleurtoevoeging in oogschaduw en wordt ook toegepast in deodorant. Het staat op de lijst van carcinogenen. Het is een toxische en mutagene stof. Bovendien is uit wetenschappelijke onderzoeken gebleken dat wanneer het wordt opgenomen door het lichaam (bijvoorbeeld door het gebruik van deodorant met aluminium als ingrediënt), het Alzheimer kan veroorzaken. Aluminium kan verder voorkomen in: Pannen en kookgerei, als aluminium sulfaat in snacks en junkfood, in bier, in tandpasta, neusdruppels, witmeel, keukenzout en smaakmakers, bakpoeder, sigarettenfilters en vanillepoeder. Zie ook Deodorant

Ammonia
Dit is een toxische stof die voorkomt in haarverfproducten. Ze kan via de poriën de huid binnen dringen en vergiftiging veroorzaken. Bovendien breekt ze het haar af en is het schadelijk bij inademing.

Ammonium laureth sulfate
Zie Sodium lauryl Sulfate (SLS)

a-pinene
In vloeibare en vaste zeep, cologne, parfum, scheercrème, deodorant, afwasmiddel, luchtverfrisser. Het is een irriterende stof die schadelijk is voor het immuunsysteem.

a-Terpineol
Zit in parfum, cologne, wasmiddel, bleekpoeder, bleekwasmiddel, wasverzachter, luchtverfrisser, vaseline lotion, zeep, haarlak, aftershave, deodorant roller. Is zeer irriterend voor de slijmvliezen het kan bij inademing in de longen ontseking veroorzaken of zels fatatle vochtophopingen. Het kan ook tot gevolg hebben: verlies van spiercoördinatie, hyperthermia, hoofdpijn en onderdrukking van de ademhaling en het CZS*. "Voorkom langdurig of herhaaldelijk huidcontact met deze stof."

Azo dyes
Dit zijn kunstmatige kleurstoffen gemaakt van Coal tar, zie aldaar.

Benzaldehyde (synthetisch)
Dit is een oplosmiddel en een ingrediënt van parfum, cologne, haarlak, deodorant, vaseline lotion, scheercrème, shampoo, zeep, maar ook: afwasmiddel en bleekwasmiddel. Het is een zeer irriterende stof. Het werkt verdovend (als drugs), het onderdrukt het CZS* en kan irritatie aan mond, keel, ogen, huid, longen, en misselijkheid, buikpijn en nierschade veroorzaken.

Benzoic Acid
Een chemisch conserveringsmiddel. Het is een allergeen. Het wordt slechts in beperkte mate toegestaan.

Benzophenone (1 t/m 12)
Deze chemische stoffen worden onder andere toegepast als synthetische UV filter. Ze kunnen huidklachten, zon- en contactallergie veroorzaken. Het zijn UV filters die niet biologisch afbreekbaar zijn, ze stapelen zich op in het grondwater waardoor ze in de voedselpiramide terechtkomen. Uit onderzoek met kleine zoogdieren blijken ze bij hogere concentraties kankerverwekkend te zijn.

Benzyl acatate
Zit in parfum, cologne, shampoo, wasverzachter, luchtverfrissers, afwasmiddel, zeep, haarlak, bleek, aftershave en deodorant. Het is een carcinogeen en wordt gerelateerd aan pancreas kanker. Wanneer de damp ervan wordt ingeademd, irriteert het de ogen en luchtwegen en veroorzaakt het hoesten. In muizen creëert het hyperaemia van de longen. Tevens kan het door de huid worden opgenomen. "Niet door de gootsteen/toilet spoelen."

Benzyl alcohol/ benzyl benzoate
Dit is een oplosmiddel en conserveringsmiddel. Het is een derivaat uit o.a. petroleum en coal tar. Het zit in parfum, cologne, shampoo, zeep, nagellakremover, luchtverfrisser, bleekwasmiddel, vaseline lotion, deodorant, wasverzachter, etc. Het is een irriterend oplosmiddel dat het bovenste gedeelte van de luchtwegen kan irriteren en onder andere hoofdpijn, duizeligheid en daling van de bloeddruk kan veroorzaken. Tevens onderdrukt het het CZS* en het kan in ernstige gevallen dood door ademhalingsfalen veroorzaken. Let op: er is ook een natuurlijke variant van benzyl benzoate, onttrokken uit etherische olie. Deze natuurlijke variant kan ook voorkomen in natuurlijke producten met een BDIH keurmerk en kan voor een allergische reactie zorgen bij mensen die daar gevoelig voor zijn.

BHA (butylated hydroxyanisole)
Dit is een synthetisch conserveringsmiddel dat contactallergie kan veroorzaken.

Broomverbindingen
(2-bromo, 2-nitropropane, 3-diol, 1,2 dibrom, 2,4 dicyanobutan, 2,2 methylen-bis en imidazolinidyl urea)
Zie Synthetische conserveringsmiddelen

Butanol
Zie Alcohol

Butyl acetate 
Kan duizeligheid en suffigheid veroorzaken. Kan de huid extreem uitdrogen en laten barsten. Kan een remmende werking op de groei van de foetus hebben. Uit onderzoeken blijkt dat blootstelling aan hoge concentraties bij zwangere vrouwen gewichtsverlies en botproblemen bij de foetus kunnen veroorzaken. 

Buthylparabenen
Zie Synthetische conserveringsmiddelen

Butylalcohol
Zie Alcohol

Butylated hydroxyanisole (BHA)
Dit is een synthetisch conserveringsmiddel dat contactallergie kan veroorzaken.

Butylene glycol
Komt voor in haarlak en andere haarverstevigingsproducten. Het is giftig voor het Centraal Zenuwstelsel en de nieren. Zie verder Propylene glycol

Camphor (synthetisch)
In parfum, scheercrème, nagellak, wasverzachter, machine-afwasmiddel, luchtverfrissers. Het kan het CZS* irriteren en wordt gemakkelijk opgenomen door lichaamsweefsels. Het is irriterend voor de ogen, neus en keel. Kan duizeligheid, verwarring, misselijkheid en spierstuipen veroorzaken. Vermijd inademing van de damp.

Carbomeren
Dit is een synthetisch zwelmiddel/ verdikkingsmiddel in crèmes, tandpasta, oogmake-up en badproducten. Wordt aangeduid als bijvoorbeeld Carbomer 934-940-941, etc. Het kan oogirritaties veroorzaken en dient vermeden te worden.

Cera microcristallina
Zie Aardolie-ingrediënten/Minerale oliën/Petroleum derivaten

Ceresin
Zie Aardolie-ingrediënten/Minerale oliën/Petroleum derivaten

Cetylpyridium Chloride
Een conserveringsmiddel dat kan irriteren.

Chlorhexadine
Een conserveringsmiddel dat contactallergie veroorzaakt.

Chlorhexidine diacetate
Een conserveringsmiddel dat uit formaldehyde bestanddelen bestaat. Zie Formaldehyde

Chlorhexidine digluconate
Een conserveringsmiddel dat contactallergie veroorzaakt.

Chlorhexidine dihyrochloride
Een conserveringsmiddel dat uit formaldehyde bestanddelen bestaat. Zie Formaldehyde

Climbazole
Een chemisch conserveringsmiddel dat de huid ernstige schade kan toebrengen.

Coal tar (koolteer)
Koolteer in pure vorm is giftig, toch wordt het gebruikt als basis voor kleurstoffen (in decoratieve cosmetica en haarkleuringsproducten) en ook de wrkzame stof in anti-roosshampoo wordt van koolteer gemaakt. Het is echter een heftige allergeen en bevat veel giftige stoffen zoals phenol, creosol en benzeen. Het kan astma aanvallen, vermoeidheid, zenuwachtigheid, hoofdpijn, misselijkheid, concentratiegebrek en zelfs kanker veroorzaken. Koolteer is een phototoxine en veel mensen krijgen allergische reacties wanneer zij ermee in aanraking komen. [3] Kleurstoffen gemaakt van koolteer komen ook voor onder namen als FD, FDC of FD&C coulour.

Coal Tar kleurstoffen
(o.a.: Quinoline, D&C Yellow #10 en #11, D&C Orange 5, D&C Orange 17, D&C Red 9, D&C Red 19, D&C Red 21; en D&C Red 27). Zie Coal tar

Cocamide DEA
Wordt gewonnen uit kokosolie. Het is een carcinogeen en vormt nitrosaminen op de huid (nitrosaminen zijn kankerverwekkend, Zie DEA)

Cocamideoethyl betaine
Wordt gewonnen uit kokosolie en kan allerlei vervelende allergische reacties veroorzaken.

Cocamidepropyl/cocamido propyl betaine
Wordt gewonnen uit kokosolie en kan allerlei vervelende allergische reacties veroorzaken. Deze semi-synthetische stof wordt veel gebruikt in shampoo en andere reinigingsmiddelen (lotions, contactlenzen vloeistof, haarproducten, scheerproducten, tandpasta, etc.). Het is een stof waar steeds meer mensen allergisch voor zijn. Ook kan het ontstaan van eczeem verband houden met het gebruik van producten die cocamidopropyl betaine bevatten. Andere benamingen voor deze stof zijn: Tegobetaine L7 Cocoyl amide propyldimethyl glycine Coconut oil amidopropyl betaine N-cocamidoprpyl-N,N-dimethlglycine hydroxide inner salt

DEA (diethanolamine)
Is een synthetisch oplos-, desinfectie- en schoonmaakmiddel. Het is een gevaarlijke en toxische stof. Lees meer

Dehydroatic acid
Een conserveringsmiddel dat sterk kan irriteren. Het zit onder andere in tandpasta en shampoo.

Di-2-ethylhexyl phthalate (DEHP)
Zie Phthalates

Diazolidinyl Urea
Een synthetisch conserveringsmiddel dat de huid kan beschadigen en contactallergie veroorzaakt.

Dibutyl phthalate (DBP)
Zie Phthalates

Dichloro benzylalcohol
Een conserveringsmiddel gemaakt van benzylalcohol (zie aldaar). Het kan de huid sterk irriteren.

Dierlijke extracten
Aan sommige huidverzorgingsproducten worden dierlijke extracten toegevoegd. De cosmetische industrie wil ons laten geloven dat deze extracten een verjongend effect op de huid hebben. Er is echter geen bewijs dat ze ook maar iets voor onze huid kunnen doen, laat staan ons er jonger uit laten zien. Lees meer

Diethylene glycol & carbitol
Deze stoffen worden als toxisch gezien. Het heeft de eigenschap ingrediënten van een product in de huid te duwen. Het kan zich ophopen in het lichaam en zo vergiftiging veroorzaken, met name bij mensen van wie de nieren niet in goede conditie verkeren. Zie ook Propylene glycol

Diëthylphalaat/ Diethyl phthalate (DEP)
Zie Phthalates

Di-isononyl phthalate (DINP)
Zie Phthalates

Dimethicone
Zie Siliconen

Dimethicone copolyol
Zie Siliconen

Dimethiconol
Zie Siliconen

Dioform
Dit is een schadelijke stof die in tandpasta en witmakende tandproducten zit. Het kan het glazuur aantasten en verzwakt de tanden.

Diphenyl dimethicone
Zie Siliconen

Disodium EDTA
Een synthetisch conserveringsmiddel. Het kan een gevaarlijk gehalte aan ethyleen oxide en/of dixaan bevatten. Het is een carcinogeen.

Distearyldimonium Chloride 
Ook bekend als Dimethyldioctadecylammonium chloride of distearyl dimethyl ammonium chloride. Dit ingredient is synthetisch en wordt gebruikt als emollient, anti-static en smoothing agent. Het kan irritatie veroorzaken aan de slijmvliezen en luchtwegen. Wordt vaak gebruikt in haarconditioners.

DMDM Hydantoine
Een veelgebruikt synthetisch conserveringsmiddel in bijvoorbeeld huid-en haarproducten, deodorant en nagellak. Het maakt formaldehyde vrij (zie aldaar). Het kan allergieën, depressie, hoofdpijn, pijn in de borst, chronische vermoeidheid, duizeligheid, slapeloosheid en astma veroorzaken. Tevens bestaat het risico van verzwakking van het immuunsysteem en het ontstaan van kanker.

EDTA (ethyleen diamine tetracetic acid)
Dit is een chemische stof die zeer slecht milieu afbreekbaar is. Het wordt niet alleen toegepast als conserveringsmiddel, maar ook als ontkalker voor koffiezetapparaten. Het is een zware allergene stof en het zit ook in frisdrank. (Daarnaast wordt het echter ook toegepast bij Chelatietherapie en deze behandeling kan voor bepaalde patiënten wel degelijk zinvol zijn.)

Ethanediol
Zie Ethyleen glycol

Ethanol acetamide
Zie Acetamide MEA

Ethyl acetate
In aftershave, cologne, parfum, shampoo, gekleurde nagellak, nagellakremover, wasverzachter, afwasmiddel (machine). Het staat op de EPA-lijst van gevaarlijke afvalstoffen. Het is irriterend voor ogen en luchtwegen en kan hoofdpijn en narcose veroorzaken. Op de huid heeft het een sterk uitdrogend effect en kan het kloven veroorzaken. Tevens kan het bloedarmoede en schade aan lever en nieren veroorzaken. "Spoel uw huid zorgvuldig af na aanraking."

Ethyleen glycol
Dit is een emulgator en moisturizer. Het is van dierlijke of plantaardige oorsprong, maar kan ook synthetisch zijn. Het is een goedkoop substituut voor glycerine. Het geeft nierschade en leverabnormaliteiten bij proefdieren. Het is een carcinogeen voor de blaas. Zie ook: Propyleen glycol/Buthyleen glycol en PEG.

Ethylene dichloride
Dit is een oplos- en bevochtigingsmiddel. Het wordt goed door de huid opgenomen en is zeer giftig. Deze stof zit in diverse cosmetica- en voedingsproducten en zou verboden moeten worden.

Ethylparaben
Zie Synthetische conserveringsmiddelen

Eucerit/ Eucerine
Dit is een mix van 5% natuurlijke en 95% minerale olie. Zie Aardolie-ingrediënten/Minerale oliën/Petroleum derivaten

FD&C
(met name FD&C Blue 1, FD&C Yellow, FD&C Yellow 6) dit zijn kunstmatige kleurstoffen. Zie aldaar.

Fluoride
Dit giftige chemicaal (het is een zuurzout) werd jaren gelden al in verband gebracht met kanker. Niemand wil het echter horen. Tandpasta met fluoride is met name voor kleine kinderen gevaarlijk. Ze slikken het namelijk vaak door na het poetsen en daarna kan het inwendig schade veroorzaken. Er wordt van verondersteld dat het tandbederf tegen gaat. Wetenschappers hebben echter na onderzoek ontdekt dat het tanden deformeert, ze kan doen vergelen, artritis kan veroorzaken, allergische reacties en de ziekte van Crohn. Zie verder mondverzorging

Formaldehyde (of:methanal, methylene oxide, oxymethylene, methylaldehyde, en oxomethane)
Dit is een giftig gas dat wordt gewonnen uit methyl alcohol. Het zit onder andere in nagellak, nagelverharder, desinfecterende producten, etc. Lees meer

Fragrances
Zie Synthetische geurstoffen en Parfum

Geurstoffen (synthetisch)
Dit zijn vaak gevaarlijke chemicaliën, die o.a. het zenuwstelsel kunnen aantasten. Zie verder Synthetische geurstoffen en Parfum

Glycol/Glysol
Dit is een giftige vloeistof die in cosmetica (o.a. zonnebrandproducten), maar ook in antivries wordt gebruikt, zie verder propylene glycol

g-Terpinene
In cologne, parfum, zeep, scheercrème, deodorant en luchtverfrisser. Kan astma en aandoeningen aan het CZS* veroorzaken.

Haarverfchemicaliën
Bijvoorbeeld Phenylenediamine (Of para-Diaminobenzene (p-Diaminobenzene), PPD or PPDA, Phenylenediamine base, p-Phenylenediamine, 4-Phenylenediamine, 1,4-Phenylenediamine, 4-Benzenediamine, 1,4-Benzenediamine, para-Aminoaniline (p-Aminoaniline), Orsin™, Rodol™, Ursol™), Resorcinol (of Resorcin/1-3 Dihydroxybenzene/m-Benzenediol/1,3-Benzenediol), Ammonia en Coal tar. Zie voor meer informatie desbetreffende stoffen en zie ook Haarverf

Hexamidine diisethionate
Een conserveringsmiddel dat de huid sterk kan irriteren.

4-Hydroxybenzoic
Een chemisch conserveringsmiddel, gemaakt van Benzoic acid. Het is een allergeen. Het is slechts in beperkte mate toegestaan.

Hydantoin
Een synthetisch conserveringsmiddel dat wordt onttrokken uit methanol. Het kan dermatitis veroorzaken. In combinatie met DMDM wordt het toegepast als conserveringsmiddel. Het kan formaldehyde vrijmaken en ratten kregen kanker nadat ze ermee werden geïnjecteerd. Zie ook DMDM hydantoine en Formaldehyde.

Hydroxy benzoic acid
Een chemisch conserveringsmiddel, gemaakt van Benzoic acid. Het is een allergeen. Het is slechts in beperkte mate toegestaan.

Hydroxybenzene
Zie Phenol

Imidazolidinyl Urea
Zie Broomverbindingen

Isoparaffin (C11-12-13-14)
Zie Aardolie-ingrediënten/Minerale oliën/Petroleum derivaten

Isopropanol
Een harde alcoholsoort ontrokken aan petroleum. Zie Alcohol

Isopropyl alcohol
Een harde alcoholsoort ontrokken aan petroleum. Zie Alcohol

Kunstmatige kleurstoffen en kleuren met het woord "Lakes" erachter
Zie Synthetische kleurstoffen

Lauramide DEA
Dit is lauric acid van cocos/laurel olie. Het is de basis voor zeep. Het schuimt goed. Het kan nitrosaminen vormen, dit zijn carcinogenen. Zie ook DEA

4-methylbezilideenkampfer
Deze chemische stof wordt onder andere toegepast als synthetische UV filter. Ze kanhuidklachten, zon- en contactallergie veroorzaken. Het is een UV filter die niet biologisch afbreekbaar is, ze stapelt zich op in het grondwater waardoor ze in de voedselpiramide terechtkomt. Uit onderzoek met kleine zoogdieren blijken ze bij hogere concentraties kankerverwekkend te zijn [2].

Magnesium laureth sulfate
Zie Sodium lauryl Sulfate

MDM hydantoin
Zie Formaldehyde

MEA
Zie DEA

Methanal
Zie Formaldehyde

Methanol
Zie Alcohol

Methylalcohol
Zie Alcohol

Methylaldehyde
Net als andere ingrediënten die methyl bevatten kan ook dit ingrediënt de huid sterk irriteren.

Methylcellulose
Dit is een bindstof en verdikkingsmiddel dat kanker veroorzaakt bij ratten.

Methylchloro isothiazolinone
een conserveringsmiddel waar veel mensen allergisch voor zijn.

Methyldibromo gluraronitrile
Dit is een conserveringsmiddel dat allergische reacties kan veroorzaken. Het zit onder andere in shampoo, lotions en zonbeschermingsproducten.

Methyleenchloride
Deze stof komt voor in shampoos, verafbijtmiddelen en met name in colognes en parfum. Het is een carcinogeen. Het wordt in het lichaamsvet opgeslagen en in het lichaam omgezet tot koolmonoxide, daardoor neemt het zuurstofgehalte van het bloed af. Bovendien veroorzaakt het hoofdpijn, geïrriteerdheid, vermoeidheid, tinteling in de ledematen, duizeligheid, aandoeningen aan het centrale zenuwstelsel, verdoving/gevoelloosheid. Zie ook Parfum

Methylene oxide
Zie Formaldehyde

Methylisochlorothiazolinon
Een conserveringsmiddel dat allergische reacties kan veroorzaken.

Methyl-isothiazollinone
Dit is een conserveringsmiddel dat contactallergie kan veroorzaken.

Methylparaben
Zie Synthetische conserveringsmiddelen

Micro Wax
Zie Aardolie-ingrediënten/Minerale oliën/Petroleum derivaten

Microcrystalline wax
Wordt gemaakt van minarale olie (zie Aardolie-ingrediënten/Minerale oliën/Petroleum derivaten). Het zit bijvoorbeeld in nagellak, lippenstift en mascara.

Mineral oil (Minerale olie)
Zie Aardolie-ingrediënten/Minerale oliën/Petroleum derivaten

Musk-verbindingen (musk-xyleen, muskketon en musk-ambrette)
Deze synthetische geurstofverbindingen zitten vooral in wasmiddelen, aftershave, parfum, deodorant, zeep en andere geparfumeerde producten. De meest voorkomende is musk-xyleen. We nemen deze stof op in ons lichaam en ze wordt opgeslagen in ons vetweefsel. Lange-termijn-onderzoek liet zien dat musk-xyleen in hoge concentraties kanker veroorzaakte bij muizen. Zie verder Parfum

Myrtrimonium bromide
Is een conserveringsmiddel dat de huid sterk kan irriteren. Het is slechts met mate toegestaan in cosmetica.

Nano Particles
Veel zonnebrandmiddelen en de meeste Mineral make-up bevatten nano particles (ook biologische merken!). Nano particles zijn ultra fijngemalen deeltjes die schadelijk kunnen zijn voor onze gezondheid en o.a. vroegtijdige huidveroudering en huidkanker in de hand kunnen werken. Uit recent onderzoek is bovendien gebleken dat deze ultra fijne deeltjes ook nog eens zeer schadelijk voor het milieu kunnen zijn. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de schade aan de lever die nanoparticles kunnen veroorzaken. Nanoparticles worden met name toegepast in cosmetica en zonnebrandmiddelen, maar kunnen in allerlei producten voorkomen (het staat meestal niet op de verpakking vermeld dus het is lastig te zien of een product vrij is van nano particles, tenzij de fabrikant expliciet aan heeft gegeven geen nano particles te gebruiken. Wij verkopen absoluut geen producten waar nanoparticles in zitten!

NDEA
Zie DEA

Nitrocellulose
Wordt veel gebruikt in verf, lak en nagellak. In potentie een zeer gevaarlijke stof. Extreem brandbaar en explosief. Kan oog- en huidirritatie veroorzaken. Bij doorslikken kan het ernstige nier- en/of leverschade tot gevolg hebben.

Octyl methoxy cinnamate (OMC)
Deze chemische stof wordt onder andere toegepast als synthetische UV filter. Ze kanhuidklachten, zon- en contactallergie veroorzaken. Het is een UV filter die niet biologisch afbreekbaar is, ze stapelt zich op in het grondwater waardoor ze in de voedselpiramide terechtkomt. Uit onderzoek met kleine zoogdieren blijken ze bij hogere concentraties kankerverwekkend te zijn [2].

Oxomethane
Zie Formaldehyde

Oxymethylene
Zie Formaldehyde

Ozokerite
Zie Aardolie-ingrediënten/Minerale oliën/Petroleum derivaten

Parabenen (ethyl-methyl-propylbuthylparabenen)
Dit zijn synthetische conserveringsmiddelen. Zie aldaar

Paraffine/Paraffin jelly
Zie Aardolie-ingrediënten/Minerale oliën/Petroleum derivaten

Paraffinum-liquidum
Zie Aardolie-ingrediënten/Minerale oliën/Petroleum derivaten

Parfum Bevat veel gevaarlijke synthetische ingrediënten. Lees meer

Parrafinum-subliquidum
Zie Aardolie-ingrediënten/Minerale oliën/Petroleum derivaten

PEG
Is de afkorting van polyethylene glycol/polyether glycol. Het is een carcinogeen. Lees meer

Petrolatum
Zie Aardolie-ingrediënten/Minerale oliën/Petroleum derivaten

Petroleum jelly (Vaseline)
Zie Aardolie-ingrediënten/Minerale oliën/Petroleum derivaten

Phenylenediamine
Synoniemen zijn: para-Diaminobenzene (p-Diaminobenzene), PPD or PPDA, Phenylenediamine base, p-Phenylenediamine, 4-Phenylenediamine, 1,4-Phenylenediamine, 4-Benzenediamine, 1,4-Benzenediamine, para-Aminoaniline (p-Aminoaniline), Orsin™, Rodol™, Ursol™

Deze stof is zeer irriterend en kan o.a. oogirritaties, traanogen, blindheid, asthma en coma tot gevolg hebben. Tevens kan het bij regelmatig en langdurig contact met de huid contactallergie veroorzaken [1].

Phenol (hydroxybenzene)
Deze stof wordt gebruikt als UV filter in zonnebrandproducten. Het wordt uit coal tar gemaakt, is zeer giftig en wordt opgenomen in de bloedbaan. Zie ook Coal tar

Phenoxyethanol
Een conserveringsmiddel gemaakt van phenol en ethylalcohol (zie aldaar). Phenoxyethanol wordt tegenwoordig veel toegepast en aan de consument wordt wijsgemaakt dat het een veilige vervanging voor parabenen is. Niets is echter minder waar. Phenoxyethanol is giftig en zeer schadelijk, daarom is het tot maximaal 1% toegestaan. Helaas zit deze stof tegenwoordig in zoveel producten die dagelijks worden gebruikt, dat de veiligheidsnorm door veel mensen overschreden wordt. Phenoxyethanol staat bovendien in de top 10 van meest voorkomen allergenen en kan leiden tot vruchtbaarheidsproblemen.

Phenoxy ethylparaben
Een conserveringsmiddel gemaakt van phenol en Ethylalcohol (zie aldaar). Het kan allergie veroorzaken.

Phthalates
Synoniemen zijn: Di-2-ethylhexyl phthalate (DEHP), di-isononyl phthalate (DINP), diethyl phthalate (DEP) en dibutyl phthalate (DBP)
Deze stof komt voor in parfums, haargels, nagellak, zeep, shampoo en haarlak. Onderzoek met proefdieren heeft aangetoond dat grote hoeveelheden van deze chemische stof de hormoonfunctie verstoren en geboorteafwijkingen kunnen veroorzaken (het kan ernstige schade toebrengen aan de mannelijke reproductie organen). Het gehalte aan deze stof in produkten als nagellak, zeep, parfum, shampoo en haarlak is hoger dan men zou denken. Zie ook Parfum

Polyethylene glycol/Polyether glycol
Zie PEG

Polysorbate
Bijvoorbeeld polysorbate 20-60 of 80, deze stoffen zijn opgebouwd uit PEG. Ze zijn synthetisch en wekken allergie op. Zie verder PEG

Potassium sorbate
Een conserveringsmiddel dat de huid kan irriteren.

Propanol
Een harde alcoholsoort onttrokken aan petroleum. Zie Alcohol

Propyl alchol
Een harde alcoholsoort onttrokken aan petroleum. Zie Alcohol

Propylparaben
Zie Synthetische conserveringsmiddelen

Propylene glycol
Het is een vochtdrager en wordt in producten gebruikt in plaats van gycerine. Het ontvet en droogt de huid zeer sterk uit. Bovendien kan het opgenomen worden in de bloedbaan en mogelijk hartritme stoornissen, nierschade en leverafwijkingen veroorzaken. Lees meer

PVP/VA copolymeer
Zie Aardolie-ingrediënten/Minerale oliën/Petroleum derivaten

Resorcinol/Resorcin/1-3 Dihydroxybenzene/m-Benzenediol/1,3-Benzenediol
Een toxische stof die bij inademing irritatie van de luchtwegen geeft en permanente schade aan de ogen kan toebrengen als het daarin terecht komt. Bij huidcontact kan het ernstige huidontsteking en verlies van de bovenste huidlagen veroorzaken. Tevens kan het door de huid opgenomen worden en schade aan de organen toebrengen.

RETH
Zie PEG

SD Alcohol (Specialy Denaturated alcohol)
Zie Alcohol

Siliconen
Synthetische siliconen oliën zijn huidonvriendelijk en laten net als minerale oliën een laagje op de huid achter dat de huid afsluit. Het zit in huid- en haarverzorgingsproducten, make-up en tandpasta. Siliconenoliën zijn schadelijk voor het milieu. Voorbeelden van siliconenolie zijn: Dimethicone, Dimethicone copolyol, Dimethiconol, Diphenyl dimethicone/Simethicone, Stearoxy dimethicone en Stearyl dimethicone.

Simethicone
Zie Siliconen

Sodium Benzoate
Dit is een conserveringsmiddel gemaakt van sodiumzout. Het kan de huid irriteren.

Sodium Cetearyl Sulfate
Net als SLS een aggressieve surfectant die de huid kan uitdrogen en irriteren.

Sodium dehydroacetate
Synthetisch conserveringsmiddel gemaakt van sodiumzout. Het kan de huid irriteren.

Sodium hydroxymethyl glycinate
Een conserveringsmiddel.

Sodium Coco sulfate
Zie Sodium lauryl sulfate (SLS)

Sodium laureth sulfate (SLES)
Zie Sodium lauryl sulfate (SLS)

Sodium lauryl sulfate (SLS)
Zit in 90 % van alle producten die schuimen (shampoos, tandpasta, vloeibare handzeep, doucheschuim, crèmespoeling, etc.). Het kan o.a. oogirritaties, huiduitslag, haaruitval, roos en allergische reacties veroorzaken. Lees meer

Sodium Oleth sulfate
Zie Sodium lauryl sulfate (SLS)

Sodium saccharin
Een kunstmatige zoetstof die kanker veroorzaakt bij laboratoriumratten. Wordt toegepast in suikervrije voedingsmiddelen, maar ook in tandpasta en lippenstift.

Stearoxy dimethicone
Zie Siliconen

Stearyl dimethicone
Zie Siliconen

Synthetische conserveringsmiddelen
Zitten in bijna alle cosmetische producten. Ze kunnen onder andere allergische reacties veroorzaken en ons immunsysteem verzwakken. Lees meer

Synthetische geurstoffen
Synthetische geurstoffen komen voor in parfum, colognes, decoratieve cosmetica, haarlak en andere haarverzorgingsproducten, lotions, crèmes, zeep, wasmiddelen, schoonmaakmiddelen, wasverzachter en luchtverfrissers. De synthetische geurstoffen worden zo gecombineerd, dat het lijkt alsof het product lekker ruikt, maar in werkelijkheid snuiven we een cocktail van gevaarlijke chemicaliën op. Er kunnen tot wel 4000 verschillende chemische ingrediënten gebruikt zijn, de meeste giftig, kankerverwekkend en schadelijk voor het CZS*. Symptomen zijn: hoofdpijn, duizeligheid, allergische uitslag, huidverkleuring, hevig hoesten, overgeven, huidirritatie, depressies, hyperactiviteit, geïrriteerdheid, en onhandelbaarheid. Zie verder Parfum

Synthetische kleurstoffen
Bijvoorbeeld FD&C en D&C Kleurstoffen, in europa aangeduid met een e-nummer. Er is wettelijk vastgesteld hoeveel ervan gebruikt mag worden in een bepaald product, veel kleurstoffen worden echter gemaakt van coal tar en zijn giftig. Lees meer

Synthetische UV-filters
Bijvoorbeeld Benzophenone (1 t/m 12), 4-methylbezilideenkampfer en Octyl methoxy cinnamate (OMC). Deze chemische stoffen worden onder andere toegepast als synthetische UV filter. Ze kunnen huidklachten, zon- en contactallergie veroorzaken. Het zijn UV filters die niet biologisch afbreekbaar zijn, ze stapelen zich op in het grondwater waardoor ze in de voedselpiramide terechtkomen. Uit onderzoek met kleine zoogdieren blijken ze bij hogere concentraties kankerverwekkend te zijn [2].

Talk, talcum, talc
Talk wordt onttrokken uit het mineraal magnesium silicate (gemalen speksteen). Het is op zich een natuurproduct, maar het kan vervuild zijn met amfibole deeltjes die ook typisch zijn in asbest (zoals algemeen bekend is, is asbest irriterend voor de longen en kankerverwekkend). Lees meer

TEA
Deze stof kan de hormoonhuishouding verstoren en heeft een negatieve invloed op lever en nieren. Zie verder DEA

TEA laureth sulfate
Zie Sodium lauryl sulfate (SLS)

Triclosan
Zie Synthetische conserveringsmiddelen

Vaseline
Zie Aardolie-ingrediënten/Minerale oliën/Petroleum derivaten

Zinc pyrithione
De werkzame stof in antiroos-shampoos en het is tevens een conserveringsmiddel. Het kan de huid beschadigen.

*CZS = Centrale zenuwstelsel-de hersenen en het ruggemerg. Aandoeningen van het CZS zijn bijvoorbeeld: Alzheimer, Concentratie problemen, Dementie, Allergie voor synthetische stoffen, Multiple Sclerosis, Parkinson, Wiege dood).

Symptomen van aantasting van het CZS zijn bijvoorbeeld: troebel zien, disoriëntatie, hoofdpijn, duizeligheid, aphatie, honger, geheugen verlies, gevoelloosheid van het gezicht, nekpijn en pijnlijke ruggegraat.

Referenties:

[1] R. Winter, "A Consumer's Dictionary of Cosmetic Ingredients" (New York, Three Rivers Press, 1999)

[2] C.Garland & F. Garland, "Effects of Sunscreens on UV Radiation-induced Enhancement of Melanoma Growth in Mice," Journal of the National Cancer Institute 86 (1994): 798-801

[3] A consumer's Dictionary of cosmetic ingredients - R. winter, (New York:three rivers press, 1999)

D.Steinman & S. Epstein, "The Safe Shoppers Bible" (New york, Macmillan, 1995)

Kim Erickson, "Drop-Dead Gorgeous" (New York, McGraw-Hill Companies)

 

© 2017 - 2024 Marlou's Garden | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel