Deodorant

Het actieve ingrediënt van de meeste deodoranten is aluminium of een afgeleide daarvan, bijvoorbeeld aluminium-sulfate. Deze ingrediënten worden toegevoegd aan deodorants om geabsorbeerd te worden door de huid en ze doen hun werk goed. Aluminium is echter een metaal dat giftig is voor het lichaam. Er is de laatste jaren dan ook uitvoerig onderzoek gedaan naar het effect van aluminimverbindingen in deodorant en wetenschappers zijn het erover eens dat het gebruik van deodorantproducten met aluminium de kans op het krijgen van Alzheimer vergroot. Bij autopties werden hoge concentraties aluminium in de hersenen aangetroffen bij overledenen die aan deze ziekte leden.

Met name wanneer u spuitbussen gebruikt met aluminium als ingrediënt loopt u extra risico: door inademing wordt het nog gemakkelijker opgenomen en bereikt het nog sneller de hersenen. (Maar ook het aluminium uit drinkblikjes, aluminium pannen en overige cosmeticaproducten komt in ons lichaam terecht!)
Naast Alzheimer worden aluminiumverbindingen in deo's de laatste tijd ook steeds meer in verband gebracht met het ontstaan van borstkanker (momenteel nog steeds doodsoorzak nr. 1 onder Nederlandse vrouwen). Reden te meer dus om over te stappen op een veilige, naturlijke deodorant zonder aluminiumverbindingen. Er worden tegenwoordig diverse "natuurlijke" minerale deodorants en deodorantstenen of deocrystallen verkocht, maar helaas is ook het hoofdbestanddeel van deze producten Ammonium Aluminium (ook wel bekend als Aluin of Ammonium Alum).

Veilige, natuurlijke deo's zonder aluminium vindt u hier in onze webwinkel.

 

Allergisch voor parfum? gebruik dan gewoon baking soda. (ook te koop in onze webwinkel bij de deodorants). Of maak zelf een deo op basis van baking soda.

Referenties:

Exley, C. "Does antiperspirant use increase the risk of aluminium-related disease, including Alzheimer's disease?" Mol Med Today, 1998;4(3):107-109.

Flaten, T.P. "Aluminium as a risk factor in Alzheimer's disease." Brain Res Bull, 2001;55(2):187-196.

Graves, A.B., et al. "The association between aluminum-containing products and Alzheimer's disease." J Clin Epidemiol, 1990;43(1):35-44.

-Public Health Reports, Nov-Dec 1993 v108n6p798(2)

-The University of California, Berkeley Wellness Letter, April 1993 v9n7p1(2)

© 2017 - 2024 Marlou's Garden | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel